„Nareszcie”, chciałoby się powiedzieć. Ktoś pomyślał o przyszłych potrzebach ziemskich kolonistów. Budweiser rozpoczyna serię testów badających, jak komponenty piwa będą zachowywały się w warunkach pozaziemskich i jak wpływa to na proces produkcji napoju.
Pierwszy element eksperymentu polegać będzie na badaniu tego, jak w stanie nieważkości zachowuje się jęczmień, z którego pozyskiwany jest słód. Dwadzieścia sadzonek zostanie umieszczonych w specjalnej komorze CubeLab, która będzie dostarczała roślinom wszystkich niezbędnych do życia substancji i jednocześnie monitorowała ich status. Budweiser ma nadzieję na uzyskanie informacji na temat wzrostu rośliny w stanie nieważkości oraz tego, jak wpływa on na zmianę właściwości słodu. Sadzonki trafią na Międzynarodową Stację Kosmiczną wraz z misją, która wyrusza 4 grudnia i pozostaną na niej przez miesiąc.
Celem Budweisera jest zostanie pierwszym piwem produkowanym na Marsie. O ile kolonizacja czerwonej planety to jeszcze daleka perspektywa, badania prowadzone przez Budweisera dostarczą wielu nowych informacji na temat przygotowywania żywności w kosmosie i warunków, jakie trzeba spełnić, żeby zapewnić jadalnym roślinom optymalny wzrost i rozwój.