Moda na tzw. serwisy mikrobloggingowe na dobre trafiła również do Polski. Właściciele Fotka.pl uruchomili właśnie serwis Spinacz.pl umożliwiający publikowanie krótkich wiadomości, które są czytane przez naszych znajomych. Spinacz.pl ułatwia również korzystanie z popularnych serwisów internetowych poprzez automatyczne informowanie o aktualizacjach.
Twitter.com, hit wśród amerykańskich internautów, modą na publikowanie krótkich informacji zaraził już kilkanaście milionów osób. Użytkownicy Spinacz.pl mogą ponadto obserwować swoje ulubione serwisy informacyjne i rozrywkowe, dzięki czemu będą na bieżąco z najnowszymi artykułami.
Internet znacząco zwiększył ilość osób, z którymi się kontaktujemy, jednak czas potrzebny na utrzymanie z nimi relacji pozostaje ciągle ten sam. Wyjściem z sytuacji jest więc pisanie i publikowanie tego, co się u nas dzieje, a równocześnie “spinanie” takich zmian od naszych znajomych – mówi Farida Saffarini, dyrektor marketingu firmy Fotka.pl sp. z o.o., właściciela serwisu Spinacz.pl. Dodatkowo użytkownicy mogą śledzić swoje ulubione serwisy oraz uczestniczyć w dyskusji związanej z konkretnymi newsami i artykułami. Poza dzieleniem się ciekawymi informacjami, filmami, linkami czy zdjęciami znalezionymi w sieci, Spinacz.pl ułatwi również korzystanie z serwisów Fotka.pl oraz Emuzyka.pl – dodaje.
Nowością Spinacz.pl, która wykracza poza ramy usług mikrobloggingowych, jest integracja z innymi serwisami internetowymi. Już teraz każdy użytkownik Fotka.pl, Swistak.pl czy Emuzyka.pl może w prosty sposób skonfigurować Spinacza, aby ten automatycznie publikował na naszym profilu aktywności z powyższych serwisów np. dodanie zdjęcia do profilu na Fotka.pl czy zmianę statusu. Funkcjonalność ta jest otwarta, co umożliwia integrację z dowolnymi serwisami, które zostaną dostosowane do Spinacz.pl. Użytkownicy mogą również korzystać z funkcjonalności OpenID – po zalogowaniu się na Spinacz.pl, będą mogli jednym kliknięciem przelogować się na swoje konto we wszystkich serwisach prowadzonych przez Fotka.pl sp. z o.o.