Magazyn T3
newsy technologiczne, testy gadzetow, lifestyle




Internet Maker

31/08/2010

Czy znasz te 4 sztuczki z Facebooka?

Tagi:

Facebook jest interesującym serwisem, ale na pewno nie jest intuicyjny w obsłudze. Sprawdź, czy wiedziałeś o istnieniu czterech przedstawionych opcji, które są skutecznie ukryte przed użytkownikami.

Ukrycie wybranych danych przed obcymi

Domyślnie na stronie profilu widocznych jest wiele informacji (zdjęcie, znajomi, ulubione strony). Mogą je oglądać wszyscy, łącznie z przypadkowymi osobami, które trafiły na Facebooka z wyszukiwarki. Moglibyśmy ukryć cały profil, ale czasem musi pozostać widoczny.

Po ostatnich zmianach w ustawieniach prywatności, sposób na ukrycie danych jest bardzo nieintuicyjny. Należy przejść do profilu, kliknąć w ikonkę ołówka przy liście znajomych, wybrać zmień ustawienia prywatności i zaznaczyć, które opcje mają być widoczne dla jakich grup użytkowników. Jeśli z listy rozwijane dotyczącej np. wyświetlania listy znajomych wybierzemy „Dostosuj”, będziemy mogli podać konkretne osoby, dla których lista będzie niewidoczna.

Skuteczne usunięcie konta

Najbardziej intuicyjny sposób, czyli wybranie opcji Konto – Ustawienia konta – Dezaktywuj tylko ukryje nasze konto. Dane pozostaną cały czas w bazie, a konto zostanie ponownie aktywowane kiedy tylko się na nie zalogujemy.

Jeśli chcemy usunąć wszystkie dane (Facebook obiecuje, że również z bazy danych), powiązania, skasować stronę profilu, oznaczenia naszej osoby na cudzych zdjęciach itp. musimy wylogować się ze wszystkich urządzeń an których korzystaliśmy z Facebooka (poza jednym) i wysłać formularz trwałego skasowania konta, który znajduje się pod adresem:  {html}https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account&__a=6{/html}.

Uwaga! Powyższy odnośnik kieruje bezpośrednio do strony usuwania konta! Nie należy wchodzić na tę stronę, jeśli nie chcemy usuwać konta!

Po wysłaniu formularza Facebook odczeka 14 dni i jeśli w tym czasie nie wykonamy żadnej akcji – usunie konto.

Wysyłanie wiadomości do wszystkich fanów

Jeśli prowadzimy stronę z fanami, możemy wysłać komunikat do wszystkich osób lubiących stronę.

Przechodzimy do profilu strony, wybieramy „Edytuj element strona” w lewej kolumnie (tuż pod logiem), następnie w prawej kolumnie wybieramy „Wyślij aktualizację”, wybieramy do jakiej grupy skierujemy komunikat i wypełniamy formularz. Komunikat będziemy mogli wysłać ponownie wybierając go ze strony „Pokaż wszystkie aktualizacje”.

Tryb ukryty na czacie Facebooka

Jeśli nie chcesz, żeby szef wiedział, że znowu przesiadujesz na Facebooku, możesz ukryć swoją obecność na listach „Znajomi online” twoich przyjaciół. Wystarczy w prawym dolnym rogu kliknąć Czat – Opcje – Przejdź do trybu offline. Ta funkcja całkowicie rozłączy czat, chociaż zmiany u znajomych pojawią się dopiero kiedy przeładują stronę. Ponownie łączymy się klikając „Przejdź do trybu online” w miejscu, w którym znajdowała się lista dostępnych znajomych.

Alternatywa to zainstalowanie Facebooka np. w telefonie i pozostawanie dostępnym zawsze.

Jak widać sposób dostania się do niektórych funkcji (ukrycie listy znajomych) i ich nazwy („wyślij aktualizację”) znacząco odbiegają od pojęć „oczywiste” i „intuicyjne”. Mamy nadzieję, że to tylko błędy tłumaczy i projektantów, a nie celowe działania.